Till dig .. när de egna ordet inte räcker till.

Det liv är icke längst som längst har varat,
den levat längst som fyllde livet bäst.
Den är ej rikast vilken mest har sparat,
nej den är rikast som givit mest.


Så länge vi minns lever du Ilkka. Du lever alltid. Inom din familj, inom mig och alla andra du berört.


Komma ut?

Varför ska vi behöva komma ut när det enda vi vill är att välkomnas in i en värmande famn tillhörande någon som berör?


30200

En vän tipsade mig om att lyssna till p3:s dokumentär om ockupationen av socialstyrelsen (Sr.se/p3/dokumentar) och jag följde hans råd. Vad jag möttes av i ett inledande skede var följande uttalande:


"En röta av det allra allvarligaste slag. Ett direkt angrepp mot hälsan och livet själv"


Nej det handlar inte om ebolaviruset , det handlar inte om digerdöden eller för den delen giftmögel. Homosexualitet är vad man syftade till mina damer och herrar. Kärlek till en människa. Passion, lust och lycka.

Homosexuella handlingar avkriminaliserades i Sverige år 1944. Men det var inte så att man tyckte att homosexualitet var ett rättmätigt leverne vid denna tid utan man ansåg att homosexuella led av en alltför svår psykisk störning för att kunna placeras i fängelse. Utvecklingen hade alltså enbart nått fram till en uppdatering inom det kriminalpolitiska synsättet och först år 1979 strök Socialstyrelsen homosexualitet ur sina förteckningar över sjukdomar. Detta genombrott kom ur den ockupation som utfördes under frigörelseveckan, augusti år 1979, i socialstyrelsens trappuppgång i Stockholm.

I dokumentären får man bland annat lyssna till Ann-Maries historia då hon som ung homosexuell kvinna i det småländska bibelbältet kunde erhålla ekonomisk ersättning för den period då hon, för att testa Försäkringskassans system och ställningstagande, sjukskrev sig med sjukdomskoden 30200. Just det, homosexualitet mina vänner, som på den tiden klassificerades som en mental rubbning i Socialstyrelsens förteckningar. Mitt tidigare blogginlägg gällande sjukskrivning har alltså en gång i tiden varit verklighet.

Men vad jag genom att belysa det här ämnet vill framhäva är det faktum att även fast sjukdomsstämpeln idag frångåtts inom Socialstyrelsen efter 8 års kamp, så betyder det inte att den frångåtts inom individers personliga övertygelser. Det här utgör fortfarande en fara för homosexuellas liv och hälsa. Det inledande citatet yttrades för årtionden sen men ta bara pingstpastor Åke Greens uttalande som löd att sexuella abnormiteter, därtill räknad homosexuella, är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen och påven Benedictus XVI ställningstagande att det är lika viktigt att rädda mänskligheten från homosexualitet som att rädda jordens regnskogar och ni inser förhoppningsvis att attityderna lever kvar än idag och påverkar nutida och framtida anhängare.

Slutligen till det faktum som man inte får blunda för. Även om lagstadgar ändrats i Sverige för att jämställa alla individer juridiskt sätt, så blir människor i andra länder än idag avrättade.

Orsak? De har förmågan att älska en annan människa.


Live the life you love and love the life you live.

Söndagsgodis

1. ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4: .... ....... ........ ....... ........ ...... ..... ... jaha, vill ni veta vad det står? "Ordet homosexuell betecknar både en kvinna och en man."

2. sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid? Datorskärmen.. Ja mer spännande än så blir det inte mina vänner, hemskt ledsen.

3. vad såg du senast på tv? Skvaller flicka.

4. utan att se efter, gissa vad klockan är? Beer o clock?

5. bortsett från datorn, vad hör du just nu? Rösterna i mitt huvud.

6. när du senast var ute, vad gjorde du då? Senast jag var "ute" på krogen trodde jag i en stund av total sinnesförvirring att jag var Tarzan. Hur tokigt som helst. Det är ju jag som är Batman.

7. vad tittade du på innan du började med denna undersökningen? Ansiktsboken, Exboken, Fisboken, privatlivets fördärv, anonymitetens tillintetgörande, kalla det vad du vill.

8. vad har du på dig? ........naked sunday folks!

9. drömde du något inatt? Ja, jag drömde att jag badade efter en lång tid spenderad i Sahara..

10. när skrattade du senast? Tidigare idag under en msnkonversation gällande muskaka... aka mousaka...

11. vad finns på väggarna i rummet där du är nu? I väggarna sitter minnen...

12. har du sett något konstigt på sista tiden? Ja, jag passerade precis en spegel.

13. vad tycker du om den här utmaningen? kick-me-in-the-crotch, spit-on-my-neck fantastic!

14. vilken var den senaste filmen du såg? "Män som hatar kvinnor" och jag går fortfarande med naglarna djupt inrotade i mina ömmande handflator av vrede och äckel.

15. om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa då? Träskor, nötter, långfil, koben, sågspån, müsli och en kratta. Sedan skulle jag köpa mig ur mitt ägandeskap av geten Ralf.

16. berätta något om dig själv som folk inte vet om: HAH! jag skulle aldrig berätta för er att jag gillar the Pussycat Dolls musik.

17. george bush? george renrakad?

18. vad ska dina barn heta, pojke respektive flicka? Eh.. vaddå.. är jag gravid?

Fråga 19 och 20 var tydligen borttagna av ngn som gjort detta test innan och jag är obehagligt nyfiken på vad det kan ha varit för frågor som man inte vågade utmanas inför.

21.skulle du någonsin överväga att bo utomlands? Ja jag är, som väl känt, inte den som är den.

22. vad vill du att gud ska säga när du kommer till pärleporten? Shit happens when you party naked.

23. vilka två personer vill du ska svara på dessa frågor? Vemhelst som känner sig manad.


Giraffkant?Ingen, och jag menar verkligen INGEN, får mer krampskrattframkallande mms än jag, ha ha!

I behov av drömfångare?

För två veckor sedan beställde jag en ny mobil på en nätbutik och inväntade leverans av mobil samt SIM-kort. Samma natt drömde jag att jag försökte ringa ett samtal men möttes inte av det sedvanliga telesvaret "abonnenten du söker går inte att nå för tillfället" utan lystrade till ett telesvar som löd "din abonnent går inte att nå för tillfället". Morgonen därpå var mitt SIM-kort inaktiverat i väntan på mitt nya SIM-kort, utan min vetskap, (hur smart drag det var från Tele2 kräver en annan diskussion) och de som försökt nå mig hade möts av ett telesvar som förklarade att abonnenten inte gick att nå.


En vecka därpå drömde jag att jag åter befann mig på min praktikplats på UC, 7:e våningen, enhet hälsa, men denna gång inringd som timanställd. Morgonen därpå avlyssnar jag ett röstmeddelande lämnat på min mobil från enhetschefen på 7:e våningen som undrar om jag vill komma in och jobba på timmar en tid framöver.


Så om ni ursäktar mig, i denna stund av uppenbar sanndrömmeri, jag vill nu återvända till drömmarnas land och håva in miljonvinster och gratis utlandsresor...


Jag har hört att det kan botas med förbön

If homosexuality is a disease, lets all call in queer to work:
"- Hello, can´t work today, still queer."


Mognadsprocess på den tid det begav sig.."Fotboll? Nej nej lilla Saga, HÄSTAR vetdu, det är bra grejer det, jo jo"

Att som liten knodd ha spenderat sina dagar på en ridskola har enligt min mening bara fördelar inför ett vuxenliv av mognad och förnuft.

Att kunna memorera samtliga hästars foderstater av vem som ska ha vilket foder och dess exakta mått, följt av det ansvar som kommer av att hantera en havremoppe på inget mindre än cirkus 400 kg, om inte mer i många fall, kräver mer av en människa än i många andra situationer.

Att dessutom utveckla ett ordningssinne utom denna värld för att hantera in- och utsläpp i hagen, renhållning av spiltor, boxar och övriga utrymmen med en extra åtanke till skadliga föremål, samt det ökande ansvar som kommer av att bli äldre och plötsligt infinna sig i en position som förebild för de yngre pojkarna och flickorna som efterapar varje steg och uppgift man tar sig för. Det är faktorer som skapar en karaktär mina damer och herrar.

Icke att förglömma är det krav på mognad i den ömsesidiga respekt från de hästar som man ska samspela med samt de övriga ridskolemedlemmarna i allt av åldrar från små barnsben till pensionärer.


Att lära sig alla dessa ansvarsområden och former av bemötande under ett tidigt stadium och under sin, i övrigt så förvirrande tonårstid, har enbart fördelar i en mognadsprocess. Att en fritidssyssla man älskar av hela sitt hjärta, med varelser som blir bästa vänner är orsaken till denna förberedelse kan här klassas som en lyckosam detalj.


Jag som själv bär på ett hjärta som bultar extra hårt när jag tänker på den tid jag spenderade innanför ridskolans väggar, en tid fylld av tårar, skratt, med- och motgångar men som till stor del format mig till den jag är idag kan medge att mitt hjärta skulle sjunga av lycka om mina framtida barn skulle visa ett intresse för hästar.


"Friends"

Ross haven´t had sex in 6 months and is discussing it with Joey:
Ross: I'm learning to appreciate the small things in life, like the sound of a bird, and the colour of the sky...
Joey: the sky is blue, Ross! And I had sex yesterday!


Fredagen den trettonde

Jag har en obehaglig känsla av att jag inte genomlevt min kvot av otur denna mytomspunna dag.

För 2 år sedan inträffade en mer eller mindre dramatisk händelse. I min dåvarande lägenhet var gången från mitt kök in till sovrummet extremt smal och man borde då ha tänkt sig för innan man kastade sig fram likt någon annan Tarzan då en strykbräda tog upp det mesta av utrymmet.

Tänkte jag mig för?

Låt oss säga såhär, min mellersta tå intog en mycket suspekt vinkel och min gångstil var långt ifrån så graciös som den skulle kunnat vara efter denna incident. Vid ilskans högsta punkt då jag ligger och vrider mig i plågor och förbannar strykbrädans uppkomst och existens så slår jag av en impuls näven i strykbrädans ben och hör ett oroväckande ljud likt en strykbräda på vickningsgränsen, så med ett melodramatiskt vrål vältrar jag mig handlöst åt sidan med min sargade tå i följe för att undvika att få ett styrkjärneformat märke i pannan...

I och med att jag undkom detta öde så inväntar jag nu med skräckblandad förtjusning på den tid då min tilldelning av otur skall uppfyllas. Hit me!


Jag är livrädd för att leva och dödsrädd för att dö

Jag minns det som att det var igår. Med ljuvligt solbrända axlar som sakta svalnade i den ljumma juninatten år 2006 stod jag på Hultsfredsfestivalens mark och lystrade till hur Jocke Berg och hans KENT startade upp applådåskor av eufori och förde oss in på de oväntade extraverserna till "Mannen i den vita hatten". Jag minns hur jag blickade ut över ett folkhav av upphöjda armar och betraktade det som en medmänsklig kamp att försöka fånga den ogripbara känslan av lycka med fingrar strävande efter konfettin som singlade ned över oss. Med tårar i ögonen kände jag att om skulle jag dö då, just i det ögonblicket, då skulle jag dö lycklig.

Låter det makabert? Då antar jag att just du inte upplevt en sådan känsla. Jag hävdar inte här att jag för den sakens skull ville dö. Jag är dödsrädd för att dö. Likväl som att jag ibland är livrädd för att leva. Men att leva upp för en stund på det sättet, ett kittlande rus inom hela ens inre, orsakat av en hänförelse för just den aktuella stunden i livet, händelsen som sker och faktorer runtomkring som alstrar ögonblicket. En sådan känsla går inte att beskriva för den som inte upplevt den. Det enda jag kan önska er alla är att ni någon gång gör det. Jag önskar även för er alla att ni någon gång erfar just den känslan i famnen på en person som rör er själ. Det är det vackraste av allt.

Hur ni vet om ni erfarit en sådan känsla? Det vet ni. Det går inte att missförstå eller för den delen förtränga.


Givande konversation

Idag fick jag följa med i fickan på någon som uppenbarligen inte har knapplås på mobilen. Att lystra till det knastrande ljudet av jackfoder i cirkus 1 minut var mindre berikande men vad som förundrar mig mest är det faktum att jag fortsatte lyssna trots att jag i ett tidigt stadium insåg att jag inte skulle få ut något mer av tiden än en konversation med polyester.


Kärlek är.

Många frågar hur jag "kom på" att jag var homosexuell/homoemotionell. Det handlade nog i mitt fall inte om att komma på någonting. Det föll sig mest så naturligt att jag hyste de känslor jag gjorde, för hur kunde en så kittlande förnimmelse vara något konstigt, nyskapande eller för den delen något ont? Jag behövde inte rannsaka mig själv över något så självklart. Men vad skulle min omgivning tycka? Och när det på den tiden föll sig som så att mitt beundrarobjekt jag fann i högstadiet inte för en sekund skulle överväga mig så kunde jag ju under tiden försöka hänge mig åt det som alla andra bedyrade. Killar.


Så om ni trodde att bara för att jag svärmade för i en kvinna ljusår äldre än mig satt hemma och pillade navelludd och grät mina sorger, då trodde ni delvis fel. Mitt tonåriga jag gick, mellan sina dagar som 14-åring upp till cirkus 19 år ut i vimmelnatten vid Folkets Park, Stadshotellet och Grillköket Liljas och vänslades med karlslokar i hopp om att finna den där känslan som alla mina fnittrande hormonstinna tjejkompisar talade om.


Men den enda känslan som infann sig var den stickande, svidande känslan av röda utslag runt munnen orsakat av killen i frågas tvådagarsstubb... Men jag ifrågasatte det inte. Den beryktade "känslan" kan mycket möjligt ha varit jämförbar med den sugande, rusiga lidelsen som infann sig i hela mitt inre när hennes blick mötte min i skolkorridorerna. Vad visste jag?


Så kom en kväll i ett flickrum någonstans i Hedemora. Klirrande skratt varvades med dova toner som skvallrade om det nya stjärnskottet Amy Diamonds hitlåt What´s in it for me genom den tunna gipsskivan till vägg. Jag var 19 snart fyllda 20 år och ett leende spred sig på mina nykyssta läppar.


Om någon idag frågar varför, så kan jag inte bistå med något snusförnuftigt svar.
 
Jag bara är. Attraktion är. Kärlek är.


Jag kände mig utmanad att fylla i detta formulär

Fyra tv program jag brukar se:

 • Keno
 • Oddasat
 • Uutiset
 • Bolibompa
   

Fyra saker jag gjorde igår:

 • Andades
 • Avlyssnade ljud
 • Ögnade min omvärld
 • Talade

Fyra saker jag längtar till:

 • Att vara kronprinsessan Victorias brudtärna!
 • ...vaddå inte bjuden??!
 • ..
 • ..

Fyra saker som står på min önskelista:

 • Långfil
 • Koben
 • Sågspån
 • Musli
 • (...och en kratta)


Fyra saker jag avskyr:

 • Att Kate Winslet är hetero
 • Att Kate Winslet inte är lesbisk
 • Att Kate Winslet inte bor i Sverige
 • Att jag inte har pengar nog att åka till Kate Winslets hemkvarter och omvända henne
   

Fyra saker jag tycker om att göra:

 • Klia mig om det kliar
 • Gå på toa när man tvunget hållit sig av ngn outgrundlig anledning
 • Släcka törsten när det nått det förödmjukande stadiet då tungan envist fastnar i gommen med en limmande styrka jämförbar med karlssons klister, vilket resulterar i ett enerverande smackande ljud så fort man ska yttra sig om något.
 • Slaska mule

Fyra saker jag åt igår:

 • Popcorn (majskorn är frukt)
 • Chips (potatis är rotfrukt ackompanjerat av fina dillkronor i detta fallet)
 • Nötter (innehåller fina fetter som den torra frukt den klassificeras som)
 • Choklad (är gott...)

Jag utmanar:

 • "..you to look me in the eye and tell me you don´t find me attractive"

Musik...

...ska tala, ljuda som direkt ur mitt hjärta, min själ, mitt inre och yttre väsen. Gripa tag i min tankeförmåga med ett följsamt järngrepp. Trollbinda mig tills jag inte vet om mina sinnen är galenskap eller av fullständigt logisk karaktär. Kanske rentav förgöra mitt förnuft och kvar finns inget omdöme.. då begäret av en fantastisk art har stått för rodret. Musik ja.


Har du spotify? Gör då som jag som för stunden förundras över hur en artist, som inte imponerat i den allra minsta grad innan, plötsligt levererar något som verkligen... berör. Lyssna.

http://open.spotify.com/track/1U2MizWsPUtPfsZgfl752k
KåtRycket

Under år 2006:s sommartid och dess senare halvår då allt hände, sades och gjordes utvecklade jag och en vän något som kom att kallas KåtRycket mina damer, herrar, marsvin och övriga rovdjur:


Ta ett djupt andetag och fokusera blicken på ditt utvalda offer. Gör därefter ett närmande på gränsen till vad som skulle kunna upplevas som förargelseväckande. Luta dig sakta framåt så att bröstet sjunker in i axeln på personen i fråga och cirka 5 cm från örat flåsar du ljudligt, med tryck.


Invänta reaktion...

:D


Kemilära

"Vid ett visst avstånd mellan molekyler blir attraktionen så stark att molekylerna inte kan slita sig loss från varandra"


*Ur Gymnasiekemi A, skriven av Andersson, Sonesson, Stålhandske & Tullberg (2000)


RSS 2.0