Lars Winnerbäck - Citadellet Landskrona 10 juli 2010

Så infann jag mig åter framför en scen vilken Lars Winnerbäck skulle beträda. Senast var år 2008 och visst har jag saknat hans skäggiga uppsyn. Trots att jag stundtals glömmer bort att jag faktiskt upplever honom live den här kvällen då han är så skickligt nära de toner som strömmar från skivinspelningarna, exempelvis med Järnvägsspår, så rycks jag tillbaka till den fantastiska verkligheten när han byter tonart på väl utvalda ställen i olika låtar. Att exempelvis med ett dovt tonläge uppmana någon till att ta sina minnen och försvinna ur hans liv från Hjärter dams sista sång så framträder det allvar i en sådan önskan som jag anser med rätta ska betonas.

Två eller tre låtar in i spelningen befinner han sig ensam på scenen, om ensamhet även inkluderar hans gitarr, för att sedan sällskapas av sitt band som med musikalisk kraft avslöjas bakom en fallande ridå till tonerna av Kedjebrev. Jag förstår konceptet men därefter tappar jag fokus då jag inte finner någon organisering i den följd av låtar han valt. Upplägget spretar, jag förlorar innerligheten och mår dåligt över det. Men så hör jag de inledande tonerna till Kom änglar och allt är förlåtet, jag förlåter mig själv för min tvivel och mannen bakom gitarren är åter min inspirationskälla. Som jag väntat på just den sången. Som jag väntade då, år 2008, under ett molntäckt himlavalv på Sofiero utan resultat. Men nu, år 2010 vid Citadellet i Landskrona får jag äntligen uppleva den, den vackraste stunden i livet...

Konserten fortgår och likväl som för två år sedan så förmår han låtar jag inte har mycket till övers för på skivorna till att finna en plats i mitt bröst. Ingen soldat som dock alltid berört blir mäktig då han efter de inledande tonerna låter oss vänta i en tystnad som lägger sig med tryckande förväntan i den kvarvarande värmen för att kort därefter sällskapas av en resolut manskör. När det är dags för slutnumren råder ett inferno av sinnesstämningar inombords, just så som det alltid gör när jag lyssnar till honom. Du hade tid och Elegi är några av extranumren. Mer tänker jag inte skriva än så. Ni som inte vet vilka låtarna är råder jag till att söka upp dem och ägna er tid till att lyssna. Förutsatt att ni är av den typ av människor som fokuserar till poetiska texter som träffar rakt i hjärtat, maggropen och måhända även själen, så är de låtarna för just er.

Jag får liksom ingen ordning på mitt liv
är den sista låten han bjuder oss på den här kvällen och jag får ingen ordning på mina inre känslor som river och sliter mig mellan trogen beundran för hans förmåga att hänföra mig tillbaka till alla känslor jag känt och höjden av besvikelse inför det faktum att han inte bjuder upp Melissa Horn på scenen för att framföra Som jag hade dig förut. Varför Miss Li år 2008 med Om du lämnar mig nu, men inte Melissa Horn i år?
Men tack Lars, mig kan du räkna med i publikhavet i fortsättningen också. Och tack Melissa Horn för en fantastisk förbandsprestation. Du fångade min fullständiga uppmärksamhet redan vid ditt första skivsläpp och nu förstår jag om möjligt ännu mer hur skicklig du är. Jag KAN skilja på om jag vill lyssna på dig och dina vackra alster.

 


Kommentarer
Postat av: Little Miss Pink

Oh vad vackert skrivit!

Nu önskar jag ju bara ännu mer att jag va där och upplevde detta med dig, mina vänner och min man...

Men vi ska hitta på annat skoj på Torsdag ändån... :PPusss med kram

P.s packa så lätt du kan.. kommer gå en del när du kommit med tåget ;)

2010-07-12 @ 10:14:48
Postat av: Caroline

Tack! Det kommer fler tillfällen, nästa turné.. :) Så förbenat nyfiken nu på vad du kokat ihop för oss på torsdag, ha ha. Men okej jag packar lätt och drar på mig stötdämpar-dojjorna. ;)

Pussmedkram

2010-07-12 @ 10:21:01
URL: http://thegiraffe.blogg.se/
Postat av: a-s

jag kan inte annat än hålla med. har sett honom live ett antal gånger och det är lika omvälvande varje gång. trodde att det kanske gått över till nu men efter att jag läst din återberättelse så måste jag genast undersöka var han befinner sig i framtiden.såg honom tillsammans med miss li på strömsholm 2008 - underbart vackert.bästa upplevelsen var nog dock i leksand 2006 eller 2007. tillsammans med en kär vän blev det en magisk kväll där jag sittandes utanför området tryckt mot staketet efter ett mycket dåligt beslut fick lyssna till kom änglar. En låt som har frambringat många plågsamma minnen och tårar men som jag nu njuter till i fulla drag.hoppas du mår bra och att du har en underbar sommar!

2010-07-12 @ 12:47:08
Postat av: Em

Det är inget som att uppleva musik live och ännu bättre när man tycker kvalitén är superb!

Sv: Jag också. I dag blev jag däremot verkligen nipprig över hela kroppen och det fanns ingen tvekan om att jag verkligen såg ett spöke. Härlig känsla och adrenalinet flög till toppnivå.

2010-07-12 @ 15:48:45
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Caroline

A-S: Det låter som att du och jag upplever ett lika fantastiskt vackert kaos inombords när vi lyssnar till allas vår käre Winnerbäck.Jag har mig en fantastisk sommar, hoppas du också har det!

2010-07-13 @ 12:54:59
URL: http://thegiraffe.blogg.se/
Postat av: Em

Sv: Jag är en sån som älskar att dansa, men inte har några favoriter inom musik alls. Har heller på radion än att lyssna på en cd, gillar överraskningar. :)

2010-07-13 @ 13:59:20
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Anki

Jag har skrivit sedan jag var mycket liten och konst har jag alltid hållt på med men så tappade jag allt för en period och det var då jag upptäckte Lasse (många år sedan) och han fick mig att börja skapa igen och idag kan jag med sanna ord säga att jag är den konstnär jag är idag tack vare honom. Han skänker sinnestämning inombords precis som du säger men han skänker miljoner andra saker också. Var på min första Lasse konsert i höstas och jag har än idag svårt och fina ord för det han gav mig då för jag tror det är något som kommer räcka hela livet men det betyder ju inte att jag inte vill se honom igen för det går inte att få nog

2010-07-14 @ 19:42:28
URL: http://www.nogg.se/youngmindinareddress

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0