Mediakonfrontation

För ett tag sen fick jag en påse fylld av gratisprylar vid Malmö C. Tidningen Cosmopolitan var en av gåvorna. Jag betraktade omslaget medan jag tänkte tillbaka på min closet-case-tid i tonåren då jag försökte relatera till innehållet. Varje månad uppmanades jag hålla hoppet uppe om att ”den rätte mannen” skulle tillträda min vardag. Olika quiz skulle dessutom vägleda mig till att kunna uppfylla och tillfredställa ”mäns vildaste fantasier”. Jag slutade läsa tidningen av denna heteronormativa anledning. Idag inser jag ytterligare en faktor som hindrar mig från att återuppta en prenumeration, nämligen tidningens fokus på kvinnan som ständigt anpassande till och för sin partners behov.

Med en upplaga återigen i handen, ca 10 år senare, önskade jag något innan jag började bläddra. Jag önskade att innehållet börjat fokusera på att framkalla läsarens egna viljor och önskemål med målsättningar för att uppnå och tillfredställa dessa. Detta för att de i nästa steg ska veta vad de själva är beredda att göra för en eller flera partners.

Jag slog upp en sida på måfå och mötte redaktionens ord: ”På nätdejtingssidor uppmuntras vi ofta att lägga upp bilder inte bara på vårt ansikte utan även sådana som visar hur vi är och vad vi gillar ...” Bra, tänkte jag. Så är det ju. Om du väljer att söka kärleken på internet så är det ju toppen om dina besökare får en bild av vad som betyder mycket för dig som person. Uppmanas du som läsare att tänka så? Eh. Läs fortsättningen:

... men det kan bli så fel. Här är bilderna han inte förstår." Och så får man bland annat läsa hur Andres 30 år, tycker att ett foto på hur du som tjej hoppar bungyjump gör att han uppfattar dig som en ”energisk typ på gränsen till enerverande.” Han ”vill ju mest äta middagar eller kolla på en film med dig.”

Att du, sportiga, utmaningssökande tjej bör fortsätta letandet, med fokus på någon som uppskattar dig och dina intressen nämns inte. Nej, för du ska väl knäppa av dig fallskärmen och sjunka ner i soffan med din nyfunna soffpotatis. Såklart. Allt för kärleken. Eller?

Och nej, det här handlar inte om skillnader mellan kvinnor, män, homos, heteros eller någon annan kategoriseringsmekanism. Det handlar det om brist på information från en inflytelserik tidning om en individs självständighet och självkännedom. Faktorer som i sin tur är nödvändiga för att överhuvudtaget kunna inleda och upprätthålla en givande relation för samtliga parter och jag tror att både han, hon och hens kan hålla med mig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0