Fucking Åmål

Avbruten kärlek, Anorexia, Akne, Analsex, Astma, Aids, Arbetslös - ja vi har väl alla hört vad som händer om man, Gud förbjude, skulle kliva på en A-brunn. Filmen Fucking Åmål tog under det sena 90-talet upp ämnet och lät det gro in om inte ännu mer i folks sinnen. På vägen hem upplevde jag häromdagen detta fenomen som så många gånger förut. Framför mig hade jag tre personer som gick allena precis som jag, och samtliga väjde för de stundande A-brunnarna som strategiskt (?) placerats bredvid varandra. Den första personen likväl som den andra rundade de båda brunnarna och den tredje personen smet lite snitsigt emellan de två farozonerna, en strategi som jag för den delen lärt mig innebär ännu värre konsekvenser än de ovan nämnda. Jag själv? Jag trampade med god min PÅ en av de mytomspunna locken. Jag räds inte.

Fucking Åmål
förresten. Banbrytande i sin genre. När filmen cirkulerade på biograferna och jag tillsammans med min klass iakttog det normbrytande verket var jag redan upp över öronen förälskad i en kvinna. Blott 14 år. Dold i garderobens djup utan vetskap om hur man öppnade dörren. Filmen gav mig därför inte en aha-upplevelse, som den fantastiskt nog gjort för andra, då en omvärdering av min sexualitet redan ägt rum genom fjärilslätta vingar var gång hon såg åt mitt håll. Däremot fyllde den mig med hopp om att en dag kunna, likt Elin och Agnes, slå upp en toalettdörr med fingrarna sammanflätade med en kvinnas och möta världen oavsett dess reaktioner. Fab.


Skaldflatan, del 3


Pulserande toner bedövar ett vrål
inifrån
söver visioner av dig

Kända ansikten i vimmel av damm
i vimmel av rök
i vimmel av kaos
Okända ansikten i dimma av rus
i dimma av yrsel
i dimma av svindlande brist på fokus

Pulserande toner tystar mitt inre för en stund
förlamar
lamslår bilder av dig

Men vrålet av realiteten ökar
stiger i kraft

Blundar hårt i trängsel av yra
I trängsel av oreda
I trängsel av kaos
Undgår mig inte i myller av puls
I myller av takt
I myller av svindlande brist på fokus

Inga värdsliga toner
kan stänga ute realiteten


©
Caroline Degerfeldt 2008.03.19


                                                       


Minoritet blir majoritet

Efter att ha spenderat mer tid i Malmö än vanligt på diverse gayklubbar, bland flator och bögar med både stora och små garderobsdörrar på vid gavel, så har jag vaggats in i en ny världsuppfattning. Mer än sällan numera glömmer jag bort att folk faktiskt kan vara heterosexuella. Härom helgen när jag infann mig på en heterovänlig klubb dök en man upp vid min sida och slipade sina smidigaste komplimanger i utrymmet mellan våra kroppar som han tappert försökte göra så litet som möjligt. Min reaktion bestod i att förvånat höja ett ögonbryn varefter mina inre impulser ville forma ord om vad f-n han sysslade med. När jag, några sekunder och en klunk öl senare, insåg att det faktiskt inte står flata inristat i pannan på mig, log jag mot honom, mot det blonda yrvädret som nu stod så nära att jag kunde känna på hans andedräkt att han bekostat en kebabrulle innan han betalat inträdet till klubben. Jag lade en hand på hans axel och informerade honom om vårat gemensamma intresse, varpå han lämnade platsen. Kvar stod jag, fascinerad av att ha mött en heterosexuell. In real life.


Underbara vänner.

Avsändare: Mattis 22 okt 2009 11:31
"Klart idag. Kyrkomötet har beslutat.
Svenska kyrkan säger ja till homovigsel.
Gratulerar :)" 


Skaldflatan, del 2


Håll mitt väsen
Nära
Försummat förnuft
Negligerad eftertanke
Vad säger känslan?
Försörj sedan förnuftet
Begrunda och grip besinningen
Håller du mitt väsen lika hårt?

© Caroline Degerfeldt 2008.01.31


Korrektion av projektet regnbågsdagis

I ett tidigare inlägg har jag förfasat mig över information jag kommit över gällande regnbågsdagis. Jag trodde utefter medias förvrängda utkast att det rörde sig om en daglig verksamhet. Att barn till samkönade föräldrar skulle förflyttas från "vanliga" förskolor och placeras tillsammans i någon slags avskärmad frizon. Jag kunde inte förstå varför engagerade rfsl-medlemmar och föräldrar flydde ett heteronormativt fält utan vidare kamp.

I onsdags i rfsl:s lokaler fick jag rättelse på denna missvisande bild som media målat upp. Regnbågsöppna innebär att samkönade föräldrar träffas en lördag i månaden tillsammans med sina barn för att dela erfarenheter och umgås. Det handlar inte om en daglig verksamhet. Det handlar om en känsla av gemenskap och jag är lättad.
Skaldflatan, del 1

Häromdagen fann jag mina gamla alster i ett dokument titulerat poem. Definitionen av poem är litterära verk avsedda att läsas eller reciteras. Varför jag inte delat med mig av dem tidigare förgår min vetskap och gör nu skillnad i detta i ett antal inlägg framöver.

Vad är eftertänksamhet
då all rim och reson
etsats till fördärvet.
Vad är förnuft
då det punkterats
av nyfikenhet.
Vad är gott omdöme
då begäret
står vid rodret.


© Caroline Degerfeldt 2006.01.20

 


Plats för rubrik

Ibland ter det sig så att jag inte spottar i glaset. Följden av ett sådant uppförande kan då urarta i en, vad man kan kalla, underhållande rubbning vad gäller mitt vokabulär. "Bland fismåsar i snöblandat krig" är ett av mina verk som jag är mest stolt över faktiskt.

Vad jag egentligen menade? Det undrar jag också än idag.


So many people told me "Fuck you!" So I did.

Nu vill jag att vi blir lite narcissistiska. Om du skulle möta dig själv ute på krogen, skulle du då ragga på dig själv? En flat/bög-fråga kanske du tänker nu. Men då vill jag uppmana dig, min kära hetero-sexuella/emotionella läsare att även om du inte attraheras av det kön du själv tillhör så kan du kanske ändå föreställa dig hur du skulle uppfatta din egen karaktär.

Med tanke på att jag själv föredrar vad man i dagligt tal kallar bortamatch så skulle jag ragga på mig själv enbart för det intressanta scenariot som skulle uppstå när vi (?) slutligen ska bestämma oss för om vi ska gå hem till mig eller hem till mig.

Nu. Rödtjut. Skål. Kamrater.

 


Personlighetsklyvning avseende musik, någon?

6 november, dagen då vi inser att ljuset i tunneln inte är ett tåg. Det är Kent. Bara att en låt på det kommande albumet tituleras Vals för Satan (Din vän pessimisten) tyder ju på att Jocke Berg återigen levererar i äkta Kent-anda. För övrigt missbrukar jag tonerna av Melissa Horn just nu då även hon släpper ett nytt album inom kort. Med singeln "Lät du henne komma närme" ekandes i huvudet avväger jag om jag ska se henne live i Lund den 27:e nov. Dagen efter, den 28:e, befinner jag mig i Köpenhamn med en sprängfylld känsla av kaerlighed inför en scen prydd av Mew. Jag vill dessutom inget hellre än att även få bidra med ett tillskott i en svettig publikmassa inför Till Lindmanns Rammstein, i en flock danslystna medmänniskor på Vinter tam tams pulserande technofest likväl som i ett sentimentalt folkhav i Regina Spektors ljuva toners våld. 

 


What would Shane do?

När ni kysser någon, gör ni det då med stängda eller öppna ögon? Beror det på vem ni kysser? Många säger att om någon kysser en med öppna ögon så kan man lika gärna spara på sitt saliv och sina ansiktsmusklers utmattning till någon annan. Att om de vid en sådan öm handling ser över ens axel så är de inte seriösa med vad kyssen kan tänkas innebära.

Men då vill jag komma och rota i resonemanget, lite sådär som ett irriterande, kliande skavsår. Just bara för att jag finner det smått upphetsande att vara snusförnuftig. Om det skulle falla sig så att JAG kysser någon som jag inte för alla atomer i världen skulle tro mig få kyssa. Då kysser jag henne med öppna ögon. Just för att se så att det är sant. Att det verkligen är hon. Att det verkligen sker. Att mina övriga sinnen inte spelar mig ett ondskefullt spratt. Klassas det som ett undantag då? Eller har man någon gång sumpat sin chans just för att den förstnämnda teorin cirkulerat i motpartens slutledningar? Mycket möjligt kan man ju även ha skrämt vettet ur någon som har samma referensram. Det kan man ju tänka på med en gnagande känsla i maggropen om man vill. Men det gör vi inte här. Här funderar vi på vad Shane skulle ha gjort och leker copy cat. (...och för er som inte vet hur Shanes karaktär ter sig. Ta en titt på L-word.)


RSS 2.0