Flatornas revansch

Ordet flata kom på tal när en annan bloggare besökte min sida igår. Hon, som bedriver den blogg jag besöker för min dagliga dos av hjärtligt skratt, bad om ursäkt efter att ha skrivit flata i mitt kommentatorfält i samband med en diskussion vi förde. Jag kan förstå varför. Men jag tog absolut inte illa upp. Flata har mer än sällan genom årtionden använts som ett skällsord och jag har mött flertalet personer som försiktigt frågat om det varit okej att de yttrat ordet i min närhet. Sålänge tonfallet inte indikerar ett nedvärderande syfte får ni kalla mig för flata hur mycket ni vill, brukar jag säga. Jag själv nyttjar ordet om mig själv om någon frågar mig om min läggning. För det är dags att vi tar tillbaka ord för vår identitet. Tillbaka från dem med negativ klang i tonfallet.
Recension av Winnerbäcks nya alster

Återigen, som så många andra gånger, levererar han med brutalt behagliga toner. Om alla känslor man känt. Om alla känslor man fruktat. Tårarna. Skratten. Kärleken. Det bitterljuva. Otrygghetens visshet. Det givna och självklara i sin komplicerade kontext.

Att introt till Järnvägsspår låter som ett Jocke Berg-inspirerat alster är inget jag klagar över. Jag vet även att jag tidigare här i bloggen krönt Lily Allens albumstitel till 2009:s bästa. Men som många andra gånger tog jag ett förhastat beslut.. Lars Winnerbäcks nya album med titeln Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen tillåter mig att annullera Allens förstaplats.


Jag vågar lova att du finner en låt som träffar. I maggropen. I hjärtat. I själen. Som kanske rentav utgör gråten i halsen. Men gör då som jag. Le. Le åt att dina känslor går att sätta ord till. Le åt att Vinterdäck gör dem till tonkonst.

Se mig, sa jag. Hör mig, sa jag. Känn mig.

Underbara barn, del 2.

J var på genusföreläsning igår och drog en genusrelaterad historia för mig som föreläsarna hade berättat om. Jag bara måste få föra denna underbara dialog vidare till er andra också.

Två små barn sitter och pratar:
Barn 1: Är du en pojke eller en flicka?
Barn 2: Jag vet inte...
Barn 1: Vad heter du?
Barn 2: Rolf.
Barn 1: Då är du en katt.


Kyrkovalets valresultat

Av 5 658 141 röstberättigade avgavs 668 701 röster i årets kyrkoval, dvs 11,8 %. En minskning med 0,2% från förra valet år 2005.


De topp-3 partier som fått flest röster och därmed flest mandat står alla för att samkönad vigsel skall upprätthållas. Arbetarpartiet - Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderata Samlingspartiet. Kudos. MEN Centerpartiet och Moderata Samlingspartiet tillsammans med
Folkpartister i Svenska Kyrkan tappade totalt 12 mandat i årets val. 12 värdefulla mandat som förespråkat kyrkligt äktenskap för samkönade par.

Det låga valdeltagandet och dess följder bekymrar mig. Så många klappar homosexuella/bisexuella om axeln och säger att de stödjer deras rätt till vigsel. Men man bör markera det ställningstagandet också. Genom att använda den demokratiska rösträtten. Förändring sker inte genom axel-klappar. Förändring sker genom valresultat och nu har en förändring skett med ökad mandatfördelning hos de som öppet och tydligt nekar samkönad vigsel. Frimodig Kyrka med 13 mandat (en ökning med 6 mandat från år 2005) Kristdemokraterna med 18 mandat (en ökning med ett mandat från år 2005) samt Sverigedemokraterna med 7 mandat (en ökning med 3 mandat från år 2005).

Caroline Bromé?

Min mamma tycker att jag ska bli tillsammans med Lotta Bromé. Varför vet nog bara hon. Dock utspelade sig följande konversation igår:

Mamma: Jag måste tyvärr meddela dig tråkiga nyheter älskade vän..
Jag: Jasså?
Mamma: Jag läste att Lotta Bromé skaffat en partner.
*tystnad*
Mamma: Hon har tydligen varit singel hela den här tiden...
Jag (med lagom känsla av förlust) : ... och jag tog inte chansen! Attans du!
Mamma: Jag får en känsla av att du inte delar min entusiasm för Lotta. Hon verkar ju vara så bra, så trevlig, så....
Jag: *Ler brett i telefonluren och älskar min mamma för den härligt lättsamma relationen vi har. Jag passar även på att tacka gudarna för att jag får välja min partner utan hennes inblandning*

Jag kan inte lova dig mamma att jag tar hem en kvinna likvärdig Bromé. Men jag tror det blir bra tillslut ändå. Undrar om Eva Dahlgren blir singel snart?


Kyrkovalet 2009

Jag hoppas på ett högt valdeltagande idag. Med förhoppning på ett resultat som går hand i hand med lagstiftningen för samkönat giftermål. Jag röstade. Gjorde du?

"Mamma utan mage"

Hanna Thomé talade under föreläsningen (19/9-09 Regnbågsfestivalen) med samma titel som rubriken ovan om sina upplevelser om att vara kvinnan i ett lesbiskt förhållande som inte genomgår graviditeten. Till diskussionen kom andra lesbiska mammor till tals och delgav sina berättelser om bemötande inom bland annat sjukvård och Socialtjänst.

En av mammorna berättade att oavsett var hon och hennes fru hamnat, hos Socialtjänsten i samband med adoption eller inom hälso/sjukvården i samband med insemination har alla yrkesmän/yrkeskvinnor uppgett att det är första gången de möter en familj som deras. "Överallt har vi varit de första och bemöts med okunskap och heteronormativt kränkande frågor"


"Vem utav er är pappan?" var en inte allt för ovanlig fråga som fler av de närvarande under föreläsningen förväntats svara på. Till denna information ställer jag mig frågande: När ska hbt-personer slippa
bistå med fakta till en yrkesperson vars uppgift är att informera dem?

Att som professionell yrkesperson inom socialt arbete använda argumentet okunskap kan inte göras för länge, enligt min mening. Okunskap kräver utbildning. Okunskap kräver initiativ till kunskap. God vilja är en byggsten men mer bör läggas därtill. Kunskap om hur vårt beteende styrs av normer behövs och kunskap om hur sociala mekanismer utesluter vissa grupper från samhällelig gemenskap behövs. För er som jobbar inom socialt arbete och ramlar över min blogg vill jag rekommendera att föra fram önskemål till chefer om hbt-utbildning. RFSL utbildar såväl offentlig förvaltning som personal i det privata näringslivet. Så du. Ja just du. Lärare, förskolelärare, socialsekreterare, politiker, vårdgivare m fl. Besök länken nedan och visa upp innehållet vid nästa personalmöte. Gör skillnad. För er egen skull och för era framtida klienters/patienters/medmänniskors skull.

http://www.rfsl.se/?p=3683

Bröstcancerfondens Rosa Rattar

I oktober månad är det åter dags för Bröstcancerfondens insamling till förmån för bröstcancerforskningen. I år görs samarbetet med Ahlgrens bilar som i och med detta tagit fram Rosa Rattar till försäljning. 10 % av överskottet går till bröstcancerfonden. Jag har redan inhandlat några påsar och fler blir det.

För dem som kämpar. För dem där kampen tagit slut. För farmor.
Klamydiatest
Hej!
 
Mitt namn är Caroline *** och jag fick ett vykort från Region Skåne via post idag. Vykortet avser information gällande klamydiatest. Jag själv engagerar mig i frågor som rör HBT-personer och reagerade på vykortets framsida som ställer frågan: "Glömde du kondomen i somras?" Frågan riktar sig enligt min mening till heterosexuella män och kvinnor samt homosexuella män som har möjlighet att börja nyttja/fortsätta nyttja kondom. Inte någonstans på vykortet finner jag information riktad till kvinnor som har sex med kvinnor, vilket jag anser som lika viktigt då klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som därför även smittar vid sex kvinnor emellan. En vetskap som inte många kvinnor har ännu.
 
Jag vill därför lägga fram ett önskemål, att om frågan på vykortets framsida kvarstår så bör en kort rad med information om att klamydia även smittar vid sex mellan två kvinnor framgå i texten på vykortets baksida.
 
Vänliga hälsningar
 
Caroline ***

Sådär, då har jag fått säga mitt via mail till Region Skåne. Väntar nu med förhoppning om positiv reaktion.

Regnbågsfestivalen 2009 Malmö

Till helgen startar Regnbågsfestivalen i Malmö. En vecka (19-27 sept) där utrymme ges för frågor rörande regnbågsfamiljer och barn, bokstaven T i HBT dvs transsexuella, transpersoner och intersexuella samt HBT-samhällets relation till polisen.

Anledningen till att polisen bjuds in till informativ diskussion har att göra med ett fall då en transsexuell person tagit sitt liv i augusti förra året. Vid utredning av fallet hade högt uppsatta polisbefäl tyckt att ärendet var lustigt vilket lockat till skratt. Dialogen uppges vara bättre idag då många poliser går med i paraden men information och diskussion bör hållas för att upprätthålla detta och få folk att granska sina egna värderingar. Detta med förhoppning att omvända negativa attityder till mer positiva. Polisen ska skydda från kritiska och kränkande uttalanden, inte bidra till dem.

Paneldebatter kommer att äga rum, likaså teaterföreställningar, musik och fotoutställningar. Festligheter blir det också. Bland annat på Moriskan i Folkets Park nu på lördag och tjejfest på Tangopalatset den 25:e.

Be there, i engagemang för genus, trans och mångfald, eller var en fyrkant.


Underbara barn

"Det är aldrig okej att kyssa en pojke. De dreglar över hela dig... Det var därför jag slutade med det."
Tammy, 10 år


Eva Dahlgren


Ikväll har jag som återförenats med en kärlek från svunnen tid. Ljuva Eva. Vackra, ljuva Dahlgren. Trots att jag försummat hennes alster under en lång tid vaggades jag tillbaka i hennes musikaliska famn ikväll. Ni som inte är alltför insatta har kanske ändå hört Ängeln i rummet, Vem tänder stjärnorna och/eller Jag klär av mig naken i något sammanhang. Mitt råd är att utöka era preferenser. Hon tonsätter liv och livet och bör beundras för det. Tips från coachen ikväll är Det som bär mig nu.


Plats för rubrik

Ibland berör någon. Lämnar vackra spår inombords..
Det händer även att något berör. Musikaliskt. Något som detta.Idol 2009-vinnare om jag, i ett tidigt och kanske förhastat stadie, får bestämma.

Mitt samtal med Gud?Gud har mailat mig från mailadress himmeln@hotmail.com och jag stod först frågande till vart himmeln ligger. I Österrike? Tyskland? För inte kunde det vara så att Gud himself har stavat fel till himlen? Sin egen symboliska hemvist? Jag blev sedan uppdaterad att en alternativ stavning till himlen tydligen är himmeln och mina tankar fördes osökt till den skånska dialekten. Mycket riktigt ter det sig så att “Gud” har sin dygnsvila i Malmö enligt lämnad IP-adress. Har inte Gud adressändrat?

Om du som kommenterat menar varje ord du skrivit. Att Ja-sidan till samkönad vigsel i kyrkan hädar Gud och Guds förkunnande och att evigt straff väntar dess anhängare. Var då man/kvinna/inbetween nog att stå för dina åsikter istället för att gömma dig bakom en symbolisk beteckning.


Kyrkovalet 2009, forts.

Jag förde en snabb diskussion med en gymkollega igår om varför man bör rösta i kyrkovalet 2009 den 20 sept. Jag förde fram frågan om samkönade pars rätt att gifta sig i kyrkan och hur vissa partier motsätter sig detta. Att det därför är viktigt att lyfta fram beslutfattare inom kyrkan som ställer sig positiva till samkönad vigsel och ger samkönade par tillgång till den Svenska kyrkan och dess vigselförrättningar.

- Men homosexuella får väl gifta sig nu, enligt ny svensk lag? Var min samtalspartners reaktion i frågan.

Ja, så är fallet. Enligt lag stiftad 1 maj 2009 får samkönade par gifta sig i Sverige. Men inom kyrkoverksamhet råder fortfarande motsättningar till en sådan äktenskaplig förening. Att rösta till ett av de partier som avvisar samkönad vigsel skulle innebära två steg tillbaka, då ett steg tagits framåt i och med den nya lagstiftningen.


...kalcium, vitamin B12, fosfor och en hint av homosexuell.


Kyrkovalet 2009 - Om samkönad vigsel

Så var det dags för kyrkovalet 2009. Det äger rum 20 sept och den framvalda gruppen kommer under de kommande fyra åren fatta viktiga beslut i kyrkan. Om man vill få lite mer kött på benen kan man besöka Svenska kyrkans hemsida (www.svenskakyrkan.se/kyrkoval) för mer ingående information. Vad gäller frågan om homosexuella bör få gifta sig i kyrkan framgår olika svar:

Ja-sidan
Arbetarepartiet -Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartister i Svenska kyrkan, Kyrklig Samverkan i Visby Stift, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Nya Moderaterna, Skanör Falsterbo Kyrkans Väl, SPI Seniorpartiet, Vänstern i Svenska kyrkan samt Öppen kyrka - en kyrka för alla, har svarat ja på frågan. En motivering lyder:

* Ja. Gud är kärlek och kyrkans uppgift är att främja trogna och trygga relationer mellan jämställda makar. Fördomar mot HBT-personer bygger på bristande kunskap och erfarenhet. Eller i värsta fall ren inskränkthet och hat. Svenska kyrkan ska gå före! (Arbetarepartiet - Socialdemokraterna)

* Ja! Enligt svensk lag får homosexuella och heterosexuella par gifta sig. Svenska kyrkan ska viga samkönade par, behålla vigselrätten och viga alla par som vill gifta sig kyrkligt. Vigselordningen bör anpassas så att den passar även för samkönade par. (Miljöpartister i Svenska kyrkan)

* Naturligtvis - vem kan värdera kärleken? (Skanör Falsterbo Kyrkans Väl)Nej-sidan

Frimodig kyrka, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna i Svenska kyrkan och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har en annan åsikt än ja-sägarna. Motiveringar från dessa grupper tyder på ett nekande/tvekande till homosexuellas rätt att giftas i kyrkan:

* Nej, Gud har ämnat äktenskapet för man och kvinna. Människor får förstås välja själva hur de vill leva, men kyrkan kan bara välsigna det Gud välsignar. Att viga enkönade par i kyrkan är att utlova något som det inte finns täckning för i Bibeln. (Frimodig kyrka)

* Nej, enligt kyrkans tradition är äktenskapet till för föreningen av man och kvinna och vi anser att detta är en ordning som tjänat samhället, och inte minst barnen väl. (Sverigedemokraterna)

* Äktenskapet är instiftat av Gud för den fruktbara föreningen mellan en man och en kvinna. Vi delar respekten för skapelseordningen med den världsvida kristenheten och vill inte isolera Svenska kyrkan genom att förändra innehållet i äktenskapet. (Kristdemokraterna i Svenska kyrkan)

* Alla ska oavsett sexuell läggning mötas med respekt och välkomnas i kyrkan. Inom POSK finns olika uppfattningar om kyrklig vigsel. Svenska kyrkan kan med sin lutherska äktenskapssyn rymma olika åsikter i vigselfrågan utan att de blir kyrkoskiljande. (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan)


Vad gäller den sistnämnda motiveringen (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) finner jag inte något tydligt svar vad gäller själva vigselfrågan. Oenighet verkar råda inom gruppen där en möjlighet tycks kunna öppnas upp. Men ett fast beslut tycks, enligt min mening, inte kunna erbjudas väljarna. Vad gäller Kristdemokraterna blir jag förvånad. Jag har tyckt mig höra ljuva stämmor inom partigruppen den senaste tiden som lyft fram ett godkännande av samkönad vigsel. Tji fick jag. Nå ja, mitt stöd i form av en röst kommer i alla fall inte att gå till någon av dessa fyra. Ingen överraskning kanske. Nu återstår för mig att bilda mig en uppfattning om de homovänliga nomineringsgrupperna och hoppas att alltfler gör detsamma.

Gör skillnad. Rösta den 20 sept.


(Källa: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=283131.)

Tiina Rosenberg om Zarah Leander

Nu har jag för första gången varit på RFSL i Malmö och är fortfarande upprymd av den stämning som infann sig. I en lokal på bottenvåningen av ett hyreshus i centrala Malmö satt vi tätt samman. Bögar, flator, transor, bisexuella och säkert en och annan heterosexuell. Fläkten var för vag för att hantera rummet. Fönsternyckeln var spårlöst försvunnen. Vi delade syre i omgångar. Värmen var påtaglig. Men det gjorde oss inget.

Tiina Rosenberg, professor och genusvetare, förde oss genom fenomenet diva. Hur det kommer sig att bögpubliken blir så förtjust i en viss typ av kvinnor, artisteriets divor. Vad det är som gör en kvinna till en diva. Kvinnor som Dolly Parton, Liza Minelli, Judy Garland namngavs och givetvis primadonnan för kvällens föreläsning: Zarah Leander. Med sin mimik, med sina gester och med sin artistiska karaktär av ironisk attityd vars karisma inte räds för att trampa på tår eller ta plats beundras/beundrades Leander av många bögar. Under sina framträdanden i Tyskland fick frasen “Kann denn die Liebe Sünde sein” (Kan då kärleken vara en synd) hbt-världens gensvar ”Nein!” (Nej!) och hbt-världen jublade, både den framträdande och den dolda.

Rosenberg har skrivit en bok om detta fenomen "Bögarnas Zarah: diva, ikon, kult". Om hur en kvinna kan uppta en bögs fascination till den fulla grad. - Om jag skrivit en biografi om Zarah Leander vet jag inte vad jag hade haft för uppfattning om henne. Men som artist gillar jag henne, sa Rosenberg under föreläsningens gång. Till frågestunden hade vi förflyttat oss till ett närliggande rum med soffor och fåtöljer, för inhämtande av något drickbart och syre. Rosenberg svarade grundligt och världsvant på våra frågor och jag beundrar hennes framtoning. Direkt. Engagerad. Så tack, tack för en intressant afton. 

Nedan bjuds på två av de klipp vi fick ta del av under föreläsningen. Se och njut som jag sannerligen gör. För jag måste säga att jag också fascineras av Leanders karismatiska artisteri.Regina SpektorToner av Regina Spektors alster smeker sinnen med fjäderlätt precision.


RSS 2.0